Over Holland Baroque

Met onvermoeibare belangstelling verrijkt Holland Baroque de muzikale canon. Het orkest benadert de partituur als een onvoltooid kunstwerk: met kennis, kunde, fantasie én speelsheid wordt barok een nieuwe belevenis. Hiermee heeft Holland Baroque haar eigen herkenbare klank gevonden.

Judith en Tineke Steenbrink, als artistiek leiders het kloppend hart van het ensemble, schrijven en arrangeren voor het orkest en hun muzikale gasten. Zo ontstonden unieke projecten zoals Gospel Baroque met London Community Gospel Choir, Love is Crazy met punkdiva Sven Ratzke en Silk Baroque met shengspeler Wu Wei. Een omvangrijk onderzoek leidde, naast de ontdekking van een schat aan repertoire, tot erkenning van vergeten 17de-eeuwse componisten zoals Benedictus a Sancto Josepho. Bekendheid bij een breed publiek vergaarde het orkest met de projecten met trompetfluisteraar Eric Vloeimans en singer-songwriter Daniël Lohues. De samenwerking met Reinbert de Leeuw maakte diepe indruk.

Het orkest zet zich ook in voor jong talent en de toekomst van muziek: met haar concerten voor leerlingen in scholen stimuleert het de creativiteit bij kinderen. Via het eigen Samama Fellowship doen young professionals een seizoen lang ervaring op. Prijzen zoals de Edison, de VSCD-prijs en REMA Educatie award gaven het orkest erkenning voor haar kwaliteit, inzet en werkwijze.

“Ik kende Holland Baroque nog niet, maar ze zitten nu in mijn muziekhart. Een toporkest.”
— Gert Korf

Missie en visie

Missie
Holland Baroque geeft een toekomst aan de oude muziek. Vanuit de barokke klankwereld maken wij nieuwe programma’s die de horizon van de luisteraar verbreden en interculturele dialoog bevorderen. Ontmoetingen en fusion tussen oude muziek en andere stijlen komen voort uit fascinatie en creativiteit. Holland Baroque loopt voorop in de ontwikkeling van genre-overstijgend programmeren met historische instrumenten en werkt hierin samen met internationale solisten en ensembles. Hiermee verbinden wij vanuit onze standplaats Utrecht publiek en groepen mensen in Nederland en daarbuiten, zowel via live concerten als via albums, radio, televisie en online content. Ook onze inspanningen op het gebied van talentontwikkeling en educatie komen voort uit deze missie. Via ons Samama Fellowship inspireren wij de nieuwste generatie barokmusici, en zij ons, en wakkeren we samen de innovatie van de oude muziek aan.

Visie
Als je met liefde, kennis, kunde en creativiteit naar barokmuziek kijkt, kun je de partituren met een gerust hart openstellen. Zo wordt barok het startpunt van iets nieuws. De esprit van barok sluit ook aan bij andere tijden en stijlen. Elk programma maakt Holland Baroque op maat van de ontmoeting tussen thema, ensemble en solist. Zo ontstaan unieke programma’s waar elke musicus verantwoordelijkheid draagt voor het resultaat, en brengen we als zelfsturend solistenensemble de glans en het raffinement, de grandeur en de gratie van de barok naar de 21ste eeuw.

Onze kernwaarden

  • Creativiteit: Ons werk komt voort uit een creatieve zoektocht die – met open blik – de partituur als vertrekpunt neemt.
  • Verbinding: We zetten de ramen en deuren van de barokke niche open, maken contact met de buitenwereld en brengen mensen bij elkaar.
  • Samenwerking: Onze projecten zijn het resultaat van intensieve samenwerking binnen het orkest en met inspirerende musici van buitenaf.
  • Innovatie: We staan voor een nieuwe bloeiperiode van de oude muziek, een beweging die niet meer volhardt in het navolgen van de ‘pioniers’, maar met een herwonnen vrijheid nieuwe werelden kan ontdekken.
  • Duurzaamheid: we gaan duurzaam om met elkaar en met de wereld.

Beloningsbeleid
Holland Baroque is aangesloten bij de CAO Muziekensembles.

Download hier de biografie en officieel beeldmateriaal.
Openbaar gebruik van deze, of een variatie van deze tekst en beelden, is niet toegestaan zonder specifieke toestemming van Holland Baroque.

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd