Overzicht

Holland Baroque presenteert samen met vijf vrouwelijke solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant. ‘Brabant 1653’ toont verborgen parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

De centrale figuur van dit programma is componist Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) die verbonden was aan het karmelietenklooster van Boxmeer. Geïntrigeerd door deze figuur, die werkzaam was juist om de hoek van hun eigen geboorteplaats, gingen Judith en Tineke Steenbrink op onderzoek uit. Zo ontdekten zij de onweerstaanbare kwaliteit van zijn muziek en de verrassend rijke muzikale cultuur waar hij deel van uitmaakte. Hieruit resulteerde het prachtige nieuwe album ‘Brabant 1653’.

“Holland Baroque brengt solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse.” ★★★★☆ (Volkskrant)

Solisten:
Hannah Morrison, Ana Vieira Leite/Deborah Cachet, Camille Allérat – sopraan
Bethany Horak-Hallett, Patrícia Silveira – mezzosopraan

In dit programma hoort u de muziek gezongen door een vrouwenkoor zoals die in kloosters van de Clarissen te Megen en de zusters van Maria Refugie in Uden geklonken zouden kunnen hebben.

>> Download het programmaboekje met veel achtergrondinformatie

Tineke Steenbrink: “Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Judith en ik zijn opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat Nederland in de 17e eeuw, met het werk van Sweelinck als grote uitzondering, een muzikaal moeras was. Wij zijn geraakt door de eigenheid en zeggingskracht van dit repertoire.”

Judith Steenbrink: “Musicologen zoals Frits Noske, Frans Jespers en Rudolf Rasch hebben in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel betekend voor het in kaart brengen van het Nederlandse muziekleven. Wij vinden het belangrijk deze muziek opnieuw te laten horen. Brabant 1653 is een verrijking van de muzikale canon van ons land.”

  • Luister hier naar de podcast over ‘Brabant 1653’. Judith en Tineke Steenbrink (artistiek team Holland Baroque) schoven aan bij Brabantsefgoed.nl en spraken uitgebreid over de achtergrond van het programma.
  • Bekijk hier de video Brabant 1653: behind the scenes.
  • Holland Baroque was te gast bij Podium Witteman en speelden het Magnificat Op. 5, nr. 3 van Benedictus à Sancto Josepho.
  • Het album ‘Brabant 1653’ is te bestellen in onze webwinkel. ‘Brabant 1653’ op zijn best beleven? Bestel dan de Brabantborrelbox.

Bestel kaarten voor 7 – 14 oktober

donderdag 07 okt 20:15 Den Haag, Nieuwe kerk
Bestel nu
vrijdag 08 okt 20:00 Cuijk, Sint-Martinuskerk
Bestel nu
zaterdag 09 okt 20:15 Leeuwarden, Grote Kerk
Bestel nu
zondag 10 okt 20:15 Utrecht, TivoliVredenburg
Bestel nu
dinsdag 12 okt 20:00 Berkel-Enschot, Abdij van Koningshoeven
Bestel nu
woensdag 13 okt 20:15 Den Bosch, Klooster San Damiano
Mogelijk gemaakt door Klooster San Damiano Bestel nu
donderdag 14 okt 15:00 Boxmeer, Congregatie Zusters van Julie Postel

Brabant 1653

Holland Baroque verkent samen met zes solisten de monastieke muzikale tradities van het 17e-eeuwse Noord-Brabant. Brabant 1653 onthult verborgen pareltjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.