Overzicht

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest.

Zo rijk als het ‘organo pleno’ heeft geklonken op de Silbermann-orgels van Johann Sebastian Bach, zo horen we deze klankweelde nu vertaald naar het orkestinstrumentarium van Holland Baroque. Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ode aan het orgel: de onbetwistbare ‘Koningin der instrumenten’.

“Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen.” (Volkskrant)

Tineke Steenbrink: “Het orgel kent een kleine groep van intens trouwe aanhangers. Met name de orgelwerken van Bach zijn populair onder hen: ze kennen vaak élke noot! Bij Holland Baroque vinden we het spannend om deze orgelwerken – samen met het orkest – op een andere manier te presenteren. De van Bach bekende combinatie van doorwrocht contrapunt, cantabile melodieën en speelse virtuositeit krijgt in dit repertoire gezelschap van de wat minder bekende, uitbundige kant van de grootmeester. Een muzikaal feest met de Koningin als stralend middelpunt!”

BWV 582, 526, 974, 529, 592, 542, 615, 617, 648
Zettingen van Judith en Tineke Steenbrink.

  • Download hier het programmaboekje met extra achtergrondinformatie.
  • Luister hier naar de podcast over ‘Bachs Königin’. Beitske de Jong (NPO Radio 4) spreekt artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink uitgebreid over de achtergrond van het programma.
  • Wilt u alvast intekenen op het album dat we gaan opnemen? Dat kan via deze link.
  • Echte fans schaffen natuurlijk het ‘Bachs Königin T-shirt‘ aan. U kunt deze bestellen in onze webwinkel.

Bestel kaarten voor 17 – 24 september

vrijdag 17 sep 20:00 Haarlem, De Philharmonie
zondag 19 sep 14:00 Eindhoven, Domusdela
donderdag 23 sep 20:00 Arnhem, Musis & Stadstheater Arnhem
vrijdag 24 sep 20:00 Vries, Bonifatiuskerk