Het idee voor Bach Inspiriert begon bij Bachs Königin, een vorig programma van Holland Baroque, geïnspireerd op Bachs orgelwerken. Naast concerten in binnen- en buitenland verscheen het programma ook als album bij het cd-label Pentatone. Judith Steenbrink: “Het gebeurt nogal eens dat als mijn zus Tineke en ik ons ergens intensief mee bezig houden, we merken dat het onderwerp steeds meer fascineert, ook als de tournees al lang voorbij zijn. Zo heeft het 17de-eeuwse Brabantse repertoire Tineke totaal in haar greep. Bij mij blijft Telemann steeds weer trekken. Ook na het samenstellen en voor orkest herschrijven van het repertoire voor Bachs Königin bleven we ons met dat deel van Bachs oeuvre bezighouden. Je verdiepen in de materie leidt vaak tot het besef dat er nog zoveel méér te ontdekken is.” Bachs Königin bleek het begin van een nieuw programma.

Laat je verrassen!

Bach Inspiriert, live te beluisteren én te beleven van zaterdag 30 september t/m maandag 9 oktober, belooft een programma vol feestelijke Bach-muziek.

We zien je graag bij Bach Inspiriert.

Tineke Steenbrink over deze playlist: “Er is zo veel te horen in en om Bach. Immortal Bach bijvoorbeeld: een koor dat een Bachkoraal zingt dat langzaam verwatert als een aquarel, de koorlijnen verliezen zich in de ruimte. De Improvised Prelude door Paolo Pandolfo op de Viola de Gamba: bijna voel je je bij Bach thuis. Vikingur Ólafsson die op een soort prepaired piano Bach speelt, alles klinkt nét anders dan je verwacht of kent. Twee klavecimbels die samenvloeien tot één klankveld, zo inspirerend!”

Dante Jongerius: “We (het orkest) doen dit, in de voorbereiding voor een nieuw programma, eigenlijk heel vaak. Buiten dat het zeer inspirerend is om playlists samen te stellen, helpt het luisteren naar verschillende interpretaties ook bij het oefenen en toewerken naar een nieuw programma. Het is daarmee dus niet alleen inspirerend, maar ook functioneel.”

Chloe Prendergast: “Delving into a new project is always inspiring, and with Bach there are never-ending directions that this inspiration can go. I found it fun that the playlist that Tineke first sent me contained some of the same pieces that I also had immediately thought of when preparing for the upcoming tour. We hope this playlist serves as only a beginning in bringing you wherever Bach inspires you to go”.

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd