Overzicht

In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Holland Baroque, Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging, het Nationaal Kinderkoor en de Kathedrale Koorschool Suriname sluiten dit feestelijke jaar af met een muzikaal eerbetoon aan de Domstad. Samen vieren zij de bijzondere verjaardag met een programma rond het meeslepende Utrecht Te Deum van Georg Friedrich Händel. 

De feestelijkheden in Utrecht worden op Sint-Maarten (11 november) afgesloten met een XL-variant van de parade ter ere van Sint-Maarten, al sinds de 7de-eeuw de stadspatroon van Utrecht, en aansluitend het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg. Een grande finale van een jaar vol activiteiten!

Dat de vier Utrechtse topensembles de handen ineen slaan is een unicum. De feestelijkheid van de avond wordt benadrukt door een voor barokconcerten uitzonderlijk grote bezetting van orkest, koren en solisten.

Utrecht Te Deum herinnert aan een bijzonder moment in de geschiedenis van de stad. Händel schreef het werk in opdracht van de Britse Queen Anne ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht. In de Domstad werd aan het begin van de 18de eeuw onderhandeld over het beëindigen van de Spaanse Successie-oorlogen. Diplomaten uit heel Europa kwamen meer dan een jaar samen in het stadhuis en Groot-Brittannië kwam als grote winnaar uit de bus. Queen Anne was daar zo tevreden over dat zij Händel opdracht gaf tot het componeren van Utrecht Te Deum en Utrecht Te Jubilate. Händel voltooide de stukken in januari 1713 en de eerste uitvoering vond plaats op 7 juli 1713 in St Paul’s Cathedral in Londen.

Uitvoerenden
Holland Baroque
Nederlandse Bachvereniging
Nederlands Kamerkoor
Nationaal Kinderkoor
School voor Talent

In samenwerking met Sharing Arts Society (organisator van De Sint Maarten Parade), TivoliVredenburg, AVROTROS Vrijdagconcert en de gemeente Utrecht.

Bestel kaarten voor 11 november

vrijdag 11 nov 20:15 Utrecht, TivoliVredenburg
Bestel nu