Overzicht

Holland Baroque presenteert samen met vier solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant. ‘Brabant 1653’ toont verborgen parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

De centrale figuur van dit programma is componist Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) die verbonden was aan het karmelietenklooster van Boxmeer. Geïntrigeerd door deze figuur, die werkzaam was juist om de hoek van hun eigen geboorteplaats, gingen Judith en Tineke Steenbrink op onderzoek uit. Zo ontdekten zij de onweerstaanbare kwaliteit van zijn muziek en de verrassend rijke muzikale cultuur waar hij deel van uitmaakte. Hieruit resulteerde het prachtige nieuwe album ‘Brabant 1653’.

“Holland Baroque brengt solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse.”

★★★★☆ (Volkskrant)

Solisten:
Camille Allérat – sopraan
Reginald Mobley – countertenor
Mirko Ludwig – tenor
Peter Kooij – bariton

In dit programma hoort u de muziek gezongen door een koor zoals die in kloosters van de Clarissen te Megen en de zusters van Maria Refugie in Uden geklonken zouden kunnen hebben.

Tineke Steenbrink: “Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Judith en ik zijn opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat Nederland in de 17de-eeuw, met het werk van Sweelinck als grote uitzondering, een muzikaal moeras was. Wij zijn geraakt door de eigenheid en zeggingskracht van dit repertoire.”

Judith Steenbrink: “Musicologen zoals Frits Noske, Frans Jespers en Rudolf Rasch hebben in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel betekend voor het in kaart brengen van het Nederlandse muziekleven. Wij vinden het belangrijk deze muziek opnieuw te laten horen. Brabant 1653 is een verrijking van de muzikale canon van ons land.”

Download hier het programmaboekje.

  • Luister hier naar de podcast over ‘Brabant 1653’. Judith en Tineke Steenbrink schoven aan bij Brabantsefgoed.nl en spraken uitgebreid over de achtergrond van het programma.
  • Holland Baroque was te gast bij Podium Witteman en speelden het Magnificat Op. 5, nr. 3 van Benedictus à Sancto Josepho.
  • Het album ‘Brabant 1653’ is te bestellen in onze webwinkel. ‘Brabant 1653’ op zijn best beleven? Bestel dan de Brabantbox.

Bestel kaarten voor 14 – 16 oktober

vrijdag 14 okt 20:30 Voorschoten, Dorpskerk
Bestel nu
zaterdag 15 okt 20:00 Utrecht, Pieterskerk
Bestel nu
zondag 16 okt 20:00 Cuijk, Sint-Martinuskerk
Bestel nu

Brabant 1653

Holland Baroque verkent samen met zes solisten de monastieke muzikale tradities van het 17de-eeuwse Noord-Brabant. Brabant 1653 onthult verborgen pareltjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.