Overzicht

Napolitaanse componisten zorgen voor spannende dialogen, flitsende soli en energieke grooves van ensemble en solist. De ontmoeting tussen Giovanni Sollima en Holland Baroque levert een schat aan muzikale mogelijkheden op die de cellist en het orkest op het lijf zijn geschreven.

Cellist Giovanni Sollima is één van die uitzonderlijke musici die zich moeiteloos bewegen tussen oud en nieuw, improvisaties, samenspel en virtuoze solo’s.

Giovanni Sollima was eerder te gast bij Holland Baroque. De ontmoeting was geïnitieerd door Maarten Mostert en zijn Cello Biënnale. Destijds werd ons vrij snel duidelijk dat we een muzikale esprit deelden met deze speelse cellist.

Giovanni Sollima is componist, celloactivist en bronnenfanaat. Hij beweegt zich haast gedachteloos tussen ogenschijnlijke uitersten. Van een protestmanifestatie door 100 cello’s op een plein in Italië ter behoud van een concertzaal snelt zich hij naar een bibliotheek om niet eerder gespeeld repertoire te ontcijferen. Voor hem zijn het geen uiterste extremen, het is geen experiment; het is zijn natuurlijke bestaan. Een nieuw stuk schrijven doet hij vervolgens ’s nachts. Hij begint met een idee en laat zich meevoeren door zijn muzikale intuïtie.

Napolitaanse volksmuziek ligt hem na aan het hart. Hij is Mister Mediterrané. Zingen op de cello is zijn leven. Het begint bij zingen en eindigt in een onbedwingbare dans. Hij vraagt zich niet af in welke categorie zijn muziek past. Popmuziek, minimalisme, klassiek of volksmuziek?

Hij ís muziek. Zijn grote voorliefde voor het instrument cello is geen geheim. Wij herkennen ons in Sollima’s nieuwsgierigheid en scheppingskracht en delen zijn drang om oude noten opnieuw te bekijken. Wij verheugen ons het podium wederom met hem te delen.

Bestel kaarten voor 7 juni

maandag 07 jun 20:00 Keulen (Duitsland), Kölner Philharmonie

Programma

Francesco Durante
Concerto Nr. 4 e-Moll

Francesco Durante
Concerto Nr. 3 Es-Dur

Giovanni Battista Costanzi
Konzert für Violoncello und Orchester G-Dur

Francesco Durante
Concerto Nr. 1 f-Moll

Giovanni Battista Costanzi
Konzert für Violoncello und Orchester F-Dur

Francesco Durante
Concerto Nr. 5 A-Dur”La Pazzia”

Pietro Antonio Locatelli
Concerto grosso Es-Dur Nr. 6″Il pianto d’Arianna”