Overzicht

Holland Baroque en Bastarda Trio spelen op 25 en 26 maart tijdens gratis pop up-concerten in de hal van de Bibliotheek op de Neude en in de Domkerk in Utrecht delen uit Minne. Minne is het nieuwe album van Holland Baroque en Bastarda Trio, de bekroonde Poolse folk-jazzgroep met klarinet, cello en contrabasklarinet.

Inspiratiebron voor Minne is de liefdespoëzie van de Brabantse Hadewijch. Wij vroegen ons af hoe haar de leer van deze middeleeuwse mystica klinkt. Hoe kunnen ‘minne’ en ‘orewoet’ worden getransformeerd tot muziek? Behalve uit het oeuvre van Hadewijch, putten we uit verschillende andere bronnen: Gregoriaanse gezangen, renaissancemuziek en het werk van voorgangster en zielsverwant Hildegard von Bingen. Het resultaat is een fantasierijk, soms intens, dan weer speels én eigentijds programma.

Dat Hadewijch lang voor de barok en de geïmproviseerde muziek van Bastarda Trio leefde, was geen belemmering. De mysterieuze geestelijk leidster en de religieuze vrouwenbeweging in de dertiende eeuw als geheel, zijn de aanleiding voor dit programma. Ze vormden het begin van het creëren van een nieuwe, raadselachtige klankwereld. Zo ontstonden nieuwe interpretaties van eeuwenoude klanken. Symboliek, mystiek en zinnelijkheid: welkom in de wereld van orewoet, minne en beminnen.

De stukken ontstonden op verschillende manieren. Renaissancewerken vormden de basis voor gezamenlijke improvisaties. Andere stukken, zoals Orewoet en Minne, werden door Judith Steenbrink gecomponeerd, om vervolgens in de repetities weer verder te ontwikkelen. Holland Baroque koos voor een bijzondere bezetting: negen violen en vliegende keep Tineke Steenbrink, die behalve het orgel ook harmonium, harp en accordeon speelt.

Bestel kaarten voor 25 – 26 maart

vrijdag 25 mrt 12:00 Utrecht, Bibliotheek Neude
Gratis
vrijdag 25 mrt 13:00 Utrecht, Bibliotheek Neude
Gratis
zaterdag 26 mrt 11:30 Utrecht, Domkerk
Gratis

Bestel het album Minne alvast hier:

Orewoet met Bastarda Trio
Orewoet met Bastarda Trio
Oerewoet