Overzicht

De wereld van barokmuziek is een goudmijn. Holland Baroque stuitte op The Fall of Jericho, een oratorium van William Hayes.

De Engelse componist William Hayes was een vurig liefhebber en ambassadeur van Händels muziek.

Hoe het klinkt? Zijn stijl is hoogbarok met galante trekken. Alles wordt uit de kast gehaald om de muren van Jericho te doen schudden en vallen: Het koor roept, vloekt en schreeuwt en de aarde beeft. Trompetten, pauken, hobo’s en fagotten zwellen aan in dissonante akkoorden. Zijn schrijfstijl is emotioneel en het hart ligt op de tong. En ja, de muren storten in.

‘Dixit Dominus’ en ‘The Fall of Jericho’ bezingen allebei de kracht van God. Händel schreef ‘Dixit Dominus’ op zijn 22ste in Italië en het was direct een sensatie. De psalmzetting is net als ‘The Fall of Jericho’ muziek die spettert en knettert van de emotie en kracht.Voor deze Engelse muziek werkt Holland Baroque samen met dirigent/klavecinist Alexander Weimann en Cappella Amsterdam, bekend om haar heldere en strakke koorklank.

Cappella Amsterdam excelleert in wereldpremières waarvan de laatste noten nog moeten worden opgeschreven. Weimann heeft meermaals bewezen de Engelse uitvoeringspraktijk uitstekend te beheersen. Weimann is een voorbeeld van een musicus die ver van ‘het oude Europa’, de bakermat van de oude-muziek-beweging, in ‘de nieuwe wereld’ op ongelofelijk niveau musiceert. We zijn trots hem hier te kunnen presenteren.

Met deze samenwerkingspartners belooft dit een bijzondere uitvoering te worden, die de muziek van Hayes en Händel naar het hier en nu brengt.

God shall unhinge the tunefull joins
Crushed by th’Almighty’s Hand
Jericho shall fall

Programma:
Händel: Dixit Dominus
Williams Hayes: The Fall of Jericho

Solisten:
Dorothee Mields (sopraan): wegens omstandigheden is Dorothee Mields helaas verhinderd. Zij zal worden vervangen door Channa Malkin.
Andreas Wolf (bas)
Minho Jeong (altus)
Zachary Wilder (tenor)

Cappella Amsterdam
Alexander Weimann

Holland Baroque & Alexander Weimann2018-04-13 20:15:00Muziekgebouw aan ’t IJAmsterdam
Holland Baroque & Alexander Weimann2018-04-15 14:15:00ZuiderstrandtheaterDen Haag
Holland Baroque & Alexander Weimann2018-04-20 20:15:00TivoliVredenburgUtrecht