Overzicht

‘Brabant 1653’ toont verborgen parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Holland Baroque presenteert samen met vijf solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant tijdens het Felix Festival in Keulen. 

In dit programma hoort u de muziek gezongen door een koor zoals die in kloosters van de Clarissen te Megen en de zusters van Maria Refugie in Uden geklonken zouden kunnen hebben. De centrale figuur van dit programma is componist Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) die verbonden was aan het karmelietenklooster van Boxmeer. Geïntrigeerd door deze figuur, die werkzaam was juist om de hoek van hun eigen geboorteplaats, gingen Judith en Tineke Steenbrink op onderzoek uit. Zo ontdekten zij de onweerstaanbare kwaliteit van zijn muziek en de verrassend rijke muzikale cultuur waar hij deel van uitmaakte.

Solisten
Camille Allérat – sopraan
Hannah Morrison – sopraan
Lucretia Starke – sopraan
Laura Lopes – mezzosopraan
Anthea Pichanick – contralto

Muzikale leiding
Judith en Tineke Steenbrink
Arrangementen door Judith en Tineke Steenbrink

Tineke Steenbrink: “Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Judith en ik zijn opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat Nederland in de 17de-eeuw, met het werk van Sweelinck als grote uitzondering, een muzikaal moeras was. Wij zijn geraakt door de eigenheid en zeggingskracht van dit repertoire.”

Judith Steenbrink: “Musicologen zoals Frits Noske, Frans Jespers en Rudolf Rasch hebben in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel betekend voor het in kaart brengen van het Nederlandse muziekleven. Wij vinden het belangrijk deze muziek opnieuw te laten horen. Brabant 1653 is een verrijking van de muzikale canon van ons land.”

Holland Baroque brengt solistische en meerstemmige gezangen levendig en met souplesse.

★★★★☆ (Volkskrant)
  • Luister hier naar de podcast over ‘Brabant 1653’. Judith en Tineke Steenbrink schoven aan bij Brabantsefgoed.nl en spraken uitgebreid over de achtergrond van het programma.
  • Holland Baroque was te gast bij Podium Witteman en speelden het Magnificat Op. 5, nr. 3 van Benedictus à Sancto Josepho.
  • Het album ‘Brabant 1653’ is te bestellen in onze webwinkel.

Bestel kaarten voor 30 augustus

vrijdag 30 aug 20:00 , Felix Festival (Keulen)
Bestel nu