Overzicht

In dit sfeervolle en swingende concert klinken vroege hymnen uit de Verenigde Staten naast Engelse kerstklassiekers. Holland Baroque en het London Community Gospel Choir volgen het pad terug naar de eerste gospelsongs en vieren Kerstmis volgens oude tradities in een fonkelnieuwe combinatie.


Livestream, NPO Radio 4 en NPO 2 Extra

We hebben de afgelopen dagen alles op alles gezet om The Birth of Gospel live voor u te kunnen spelen. Het pakte anders uit. Deze spannende ontmoeting tussen gospel en barok spelen we nu zonder publiek.

Het concert op 21 december in TivoliVredenburg (Utrecht) zal worden opgenomen en op 26 december om 15:00 uur gratis worden gestreamd. Het concert in Musis Arhem op 22 december wordt geregistreerd door de NTR en zal dezelfde avond om 20:00 uur te horen zijn in het programma Avondconcert op NPO Radio 4. Op 25 december is deze uitvoering om 16:15 uur te zien op NPO 2 Extra.

Download hier alvast het programmaboekje van ‘The Birth of Gospel’

Onze muziek blijft klinken!


De weelde van barok en de swing van gospel treffen elkaar in dit uitbundige kerstconcert. Judith Steenbrink, violist bij Holland baroque: “In de rijkdom van ons repertoire én de ontmoeting met de geweldige vrienden van London Community Gospel Choir vinden we de vrijheid om iets nieuws te scheppen. Barok is voor ons ook het begin van iets nieuws. Uit interesse voor elkaars repertoire zijn we ooit begonnen en hier staan we nu: met een swingend kerstconcert The Birth of Gospel. Barok en gospel zijn springlevend!”

“Een bevlogen, swingende en wervelende avond.” ★★★★☆ (Volkskrant over Gospel Baroque 2019)

In de voorbereiding op dit programma stuitten Judith en Tineke Steenbrink, samen het artistiek team van Holland baroque, op videofragmenten van het eerste gospelconcert ooit in Nederland. Dat vond plaats in november 1962 in de Geertekerk te Utrecht. De nummers ‘Somebody bigger than you and I’ en ‘Looking to Jesus’ zijn een ode aan dat gedenkwaardige optreden van Kitty Parham and friends. Aan de basis van dit programma ligt ook de direct voelbare verwantschap tussen de energieke koren uit de barok en de uitbundige samenzang van gospel.

  • Bekijk de Behind the scenes video van Gospel Baroque 2019: een minidocu over hoe de swingende ontmoeting tussen London Community Gospel Choir & Holland Baroque tot stand kwam.
  • Gospel Baroque live vanuit Musis Arnhem: bekijk de concertregistratie.
  • De eerder aangekondigde gospelworkshops zijn geannuleerd.

Bestel kaarten voor 20 – 22 december

maandag 20 dec 15:00 Eindhoven, Workshop gospel zingen
Workshop
maandag 20 dec 19:00 Eindhoven, Sint Catharinakerk
Concert
dinsdag 21 dec 15:00 Utrecht, Workshop gospel zingen
Workshop
dinsdag 21 dec 15:00 Utrecht, TivoliVredenburg
Gratis livestream 26 december Gratis
woensdag 22 dec 14:30 Arnhem, Musis & Stadstheater Arnhem
Dit concert wordt ’s avonds om 20:00 uur uitgezonden op NPO Radio 4 en is op 25 december om 16:15 uur zien op NPO 2 Extra
woensdag 22 dec 15:00 Arnhem, Workshop gospel zingen
Workshop
Birth of Gospel met Holland Baroque en London Community Gospel Choir
Birth of Gospel met Holland Baroque en London Community Gospel Choir
Birth of Gospel met Holland Baroque en London Community Gospel Choir
Birth of Gospel met Holland Baroque en London Community Gospel Choir
Birth of Gospel met Holland Baroque en London Community Gospel Choir

London Community Gospel Choir (LCGC) is het ‘flagship of gospel in Europe’. De groep ontstond in 1982 op initiatief van dominee Bazil Meade. Ze zouden slechts één keer optreden, maar dat ene optreden was zo succesvol dat het het startsein werd voor nu al meer dan 35 jaar bejubelde concerten, opnames en internationale tournees, nog steeds onder de leiding van diezelfde ‘Reverend’ Bazil Meade. Het koor dat de lijfspreuk ‘go hard or go home’hanteert, staat bekend om zijn opzwepende en doorvoelde uitvoeringen, gelardeerd met invloeden uit de funk, soul en rhythm and blues en dat alles natuurlijk met de bijpassende choreografie die gospel zo aanstekelijk maakt. Het LCGC trad op met artiesten als George Michael, Liza Minelli, Madonna, Eric Clapton en Kylie Minogue.