Beide gaven een positieve beoordeling, maar geen financiële toekenning voor de komende jaren. We zijn in de eerste plaats zeer verbijsterd en teleurgesteld. De beoordelingscommissie van het Fonds Podiumkunsten ‘is van mening dat het vakmanschap van Holland Baroque buiten kijf staat’ en ‘heeft vertrouwen dat de programmakeuze, die zowel historische westerse tradities als die van niet-westerse culturen omvat, zal leiden tot concerten met aansprekende invalshoeken.’ De Raad voor Cultuur vindt dat Holland Baroque ‘een eigen en uniek geluid heeft’ en ‘spannende programma’s presenteert’. Verder geeft de Raad erkenning van ‘de goede antenne van de tijdsgeest en de grote bewegingen in de samenleving’.

Dit nieuws slaat dan ook in als een bom en treft niet alleen onze eigen organisatie, medewerkers en ensemblemusici, maar ook al onze samenwerkingspartners, waaronder musici en podia.

Holland Baroque was ontzettend blij met de erkenning van de Raad voor Cultuur in 2020 waarmee het een positie in de Culturele Basisinfrastructuur verwierf in de afgelopen periode. Daarvoor heeft het Fonds Podiumkunsten ons altijd ondersteund. Dat beide partijen nu op hetzelfde moment geen financiële toekenning adviseren is voor ons onbegrijpelijk. Het gevolg van de huidige adviezen is dat het voortbestaan van Holland Baroque fundamenteel in gevaar wordt gebracht.

Met onze missie waarmee we altijd barokmuziek met het nu verbinden spelen wij al bijna 20 jaar een cruciale rol binnen de Nederlandse podiumkunstpraktijk. Deze missie heeft een groot en breed publiek aangetrokken en het gezelschap naar binnen- en buitenland gebracht.

We zijn vastberaden om de komende tijd te gebruiken om in gesprek te gaan over de adviezen en te kijken hoe we onze toekomst verder kunnen invullen.

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd