Creatieve interpretaties van barokke monumenten

Wederom een kans om te genieten van het genie van Bach. Het album, vanaf 3 februari beschikbaar, gaat in wereldpremière en is live te beluisteren in concert op donderdag 9 februari 2023 in de Grote Kerk in Enschede en op zaterdag 11 februari 2023 in Podium Hogewoerd in De Meern (Utrecht).

Holland Baroque is een innovatief barokorkest. Met hun eigentijdse aanpak benaderen zij het barokke repertoire op unieke wijze. ‘Barok is nu’ leidt bij Holland Baroque tot een theatershow met Sven Ratzke, een memorabele samenwerking met Reinbert de Leeuw en steeds weer investeren in nieuw talent via de eigen Samama Fellowship. Bachs Königin is het vijfde Pentatone album, nadat ze Minne (2022) Brabant 1653, Polonoise (beide 2021) en Silk Baroque (2019) bij het label hebben uitgebracht.

Tineke Steenbrink: “Het orgel, ook wel de ‘Koningin der Instrumenten’ genoemd, wordt door een kleine groep liefhebbers zeer gewaardeerd. Ze kennen vaak elke noot van Bachs orgelrepertoire. Wij van Holland Baroque vinden het spannend om deze werken op een andere manier te presenteren via het orkest. Door zijn werken noot voor noot voor het ensemble te herschrijven, leren we dieper over Bachs orgel meesterwerken. Wat bewonderen we zijn speelse virtuositeit! De zeggingskracht van de Passacaglia heeft ons overweldigd. In dit repertoire wordt zowel zijn uitbundige als melancholische kant naar voren gebracht.”

Judith Steenbrink: “Mijn zus Tineke en ik hebben altijd samengewerkt, door muziek te spelen, maar ook bij het voorbereiden van programma’s, het kiezen van stukken en het voorbereiden van het muzikale materiaal voor de musici. Het creëren van een interpretatie is een wisselwerking, we werken net zo lang samen aan één stuk totdat we allebei denken dat het goed is. Het is een spel voor ons en tegelijkertijd een zeer serieuze zaak om de oude compositieregels te allen tijde te respecteren. Als organist en klavecinist is Tineke meer thuis in orgelrepertoire, maar ik heb ook veel jeugdherinneringen aan deze stukken. Als kinderen hoorden we veel orgelconcerten. De organist van het klooster waar we veel tijd doorbrachten speelde deze werken. Zo werd op religieuze feestdagen het eerste deel van BWV 592 altijd na de mis gespeeld. Het was een traditie. Iedereen zoemde altijd mee.”

Tineke: “Het was enerverend om voor te stellen hoe de spelers van Holland Baroque de noten tot leven zouden wekken. Ons doel was dat de transcripties zo speelbaar en natuurlijk mogelijk zouden klinken.”

Judith: “We moesten keuzes maken welke stukken we uit het grote orgel repertoire van Bach wilden gebruiken… Er is nog zoveel materiaal. Het belangrijkste is dat we de vele kanten van Bach laten zien. Ook dat nieuwe orkestmateriaal is gemaakt. Een toevoeging om ons te helpen nog meer van Bach te ontdekken.”

– Judith & Tineke Steenbrink

Digitale lancering: 3 februari 2023
Fysieke lancering: februari 2023
De CD wordt gelanceerd als 1 CD en in digitaal format voor streaming en hoge-resolutie downloads.

Pre-order hier:

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd