De muziek die Holland Baroque opnam voor de film Metamorphosis wordt op 12 juli door label Pentatone als album uitgebracht.

De muziek begeleidt Pim Zwiers bijzondere documentaire (in 2023 te zien op het IDFA), over de Duitse kunstenares Maria Sibylla Merian (1647-1717) en haar voorliefde voor planten en insecten. Haar studie naar de metamorfose van rupsen tot vlinders leverde niet alleen prachtige prenten en gravures op van dit proces, het was ook de fundering van de entomologie.

De muziek voor Metamorphosis is zoals de rups in de film: sterk ingezoomd en daarna uitvergroot. Holland Baroque nam fluisterzacht gespeelde muziek op, die door de historische akoestiek van de Pieterskerk in Utrecht én de opname techniek vervolgens werd uitvergroot. Dit maakt het heel fragiel en toch krachtig: net zoals de rupsen en vlinders in de film. Zo volgt de soundtrack de rups-tot vlinder-transformatie, een door Pim Zwier uniek vastgelegd moment. Holland Baroque koos voor zeldzame 17e-eeuwse  instrumenten zoals het psalterium, serpent, viola da gamba, barokharp, viola da gamba en historische percussie. Het gebruik van deze instrumenten brengt de film in historische setting.

Alle tracks bevatten namen van de rupsen en vlinders die in de film te zien zijn, zoals de wolfsmelkpijlstaart, de kuifvlinder en de hermelijnvlinder.

Naast composities van Judith Steenbrink bevat het album improvisaties en muziek van Adam Reincken, een Nederlandse componist en tijdgenoot van Maria Sybilla Merian.

Ter gelegenheid van deze bijzondere release zal de film Metamorphosis gedraaid worden tijdens het Batenburg Baroque Festival op 12 juli. het fysieke album zal hier als eerste verkrijgbaar zijn. Daarnaast is de soundtrack vanaf deze datum ook beschikbaar op alle grote streamingdiensten, waaronder Spotify, Apple Music en Deezer.

Luister hieronder alvast naar de single van het album, ‘puss moth’.

Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd