Overzicht

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest.

Zo rijk als het ‘organo pleno’ heeft geklonken op de Silbermann-orgels van Johann Sebastian Bach, zo horen we deze klankweelde nu vertaald naar het orkestinstrumentarium van Holland Baroque. Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ode aan het orgel: de onbetwistbare ‘Koningin der instrumenten’.

“Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen.” (Volkskrant)

Tineke Steenbrink: “Het orgel kent een kleine groep van intens trouwe aanhangers. Met name de orgelwerken van Bach zijn populair onder hen: ze kennen vaak élke noot! Bij Holland Baroque vinden we het spannend om deze orgelwerken – samen met het orkest – op een andere manier te presenteren. De van Bach bekende combinatie van doorwrocht contrapunt, cantabile melodieën en speelse virtuositeit krijgt in dit repertoire gezelschap van de wat minder bekende, uitbundige kant van de grootmeester. Een muzikaal feest met de Koningin als stralend middelpunt!”

Met arrangementen van Judith en Tineke Steenbrink.

Luister hier naar de podcast over ‘Bachs Königin’. Beitske de Jong (NPO Radio 4) spreekt artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink uitgebreid over de achtergrond van het programma.

Bestel kaarten voor 6 mei & 7 mei

zaterdag 06 mei 20:00 Brühl (Duitsland), Schloss Augustusburg
Bestel nu
zondag 07 mei 19:30 Brühl (Duitsland), Schloss Augustusburg
Bestel nu

Bestel het album hier: