Overzicht

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest.

Zo rijk als het ‘organo pleno’ heeft geklonken op de Silbermann-orgels van Johann Sebastian Bach, zo horen we deze klankweelde nu vertaald naar het orkestinstrumentarium van Holland Baroque. Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ode aan het orgel: de onbetwistbare ‘Koningin der instrumenten’.

Tineke Steenbrink: “Het orgel, ook wel de ‘Koningin der Instrumenten’ genoemd, wordt door een kleine groep liefhebbers enorm gewaardeerd. Ze kennen vaak elke noot van Bachs orgelrepertoire. Wij van Holland Baroque vinden het spannend om deze werken met het orkest op een andere manier te presenteren. Door zijn werken noot voor noot te transcriberen voor het ensemble, leren we de orgelwerken van Bach dieper kennen. Wat hebben we zijn speelse virtuositeit bewonderd! De zeggingskracht van de Passacaglia heeft ons overdonderd. In dit repertoire komt zowel zijn uitbundige als melancholische kant ruimschoots aan bod.”

“Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen.”

⭐️⭐️⭐️⭐️ de Volkskrant

Programma
Orkestwerken van Johann Sebastian Bach, getoonzet voor orkest door Judith en Tineke Steenbrink.

Luister hier naar de podcast over ‘Bachs Königin’. Beitske de Jong (NPO Radio 4) spreekt artistiek leiders Judith en Tineke Steenbrink uitgebreid over de achtergrond van het programma.

Bestel kaarten voor 3 maart

zondag 03 mrt 11:00 Amsterdam, Concertgebouw
AVROTROS Zondagochtend Concert Bestel nu

Bestel Bachs Königin hier:

Bach Inspiriert volgens Tineke Steenbrink: