In Batenburg is alles op loopafstand. Bar Baroque, het festivalcafé, ligt naast de Oude Sint-Victorkerk. Publiek kan elkaar hier leren kennen. Het is een kleinschalig festival. Maar wel boordevol concerten en andere activiteiten! Een wandeling, een festivalkoor, restauranttuinen. Een feestelijk nazomers weekend.
Toen ik hier een paar jaar geleden kwam wonen was ik zo onder de indruk van de mooie plekken die zo geschikt zijn voor concerten. Dit festival is er voor iedereen. Je hoeft absoluut geen muziekkenner te zijn. Er is naast barokmuziek ook folk, fusion en jazz. Muziek is universeel. Alles klinkt akoestisch, passend
bij de kerken, de kroeg en de concertschuur.

Hoe mooi past het festival bij Batenburg en omgeving, is er bewust voor Batenburg gekozen of was dat toeval?
Door het jaar heen reis ik met mijn orkest Holland Baroque de wereld over. Geweldig om muziek, het avontuur wat een concert is, naar deze plek te halen. Want hier woon ik. Natuurlijk is het fantastisch om in Shanghai, Parijs en Sevilla te spelen. Maar hier iets opzetten, dat is juist zo bijzonder! Ik wil me inzetten voor meer muziek in deze omgeving.

Aan welke componisten moet ik denken bij klassieke kamermuziek? En wat voor
instrumenten?

Er komen violisten, cellisten, luitisten, klarinettisten, zangers, en nog vele andere instrumenten naar het festival toe. Meer dan vijfendertig musici uit vijftien verschillende landen, reizen dit weekend naar Batenburg.

Kun je iets meer vertellen over fusion en folk?
De laatste jaren zie je dat veel musici zich bezighouden met allerlei genres. Ik zie dat veel musici ook improviseren en zelf componeren. Julian Schneemann, bijvoorbeeld, verrijkt zijn pianospel met jazz en wereldmuziek. Hoe zijn muziek dan heet? Als je luistert zul je merken dat het er niet toe doet. Je begrijpt zijn muzikale verhaal vanzelf.

In welke vorm mogen de kinderen meedoen aan Het Kinderconcert? En waarom is het een belangrijke creatieve stimulans? Is er weinig animo onder kinderen voor klassieke muziek?
Ik vind het heel belangrijk dat kinderen naar liveconcerten kunnen gaan. Via computergames en films horen kinderen veel muziek, dat is geweldig. Maar instrumenten in het echt zien, van dichtbij voelen wat dat is, om in een orkest te spelen, dat is een ervaring die kinderen niet vaak meekrijgen. Als je zelf een instrument wilt gaan bespelen is het wel zo handig dat je het eerst in het echt kan zien. Tijdens het concert gaan we stukken spelen die de kinderen kennen uit hun musical van afgelopen jaar, zodat ze mee kunnen zingen. We gaan ook het orgel in de kerk gebruiken. En we onderzoeken samen hoe het kan dat een zangeres zo goed kan zingen. Het wordt een afwisselend concert waarbij gelachen, gejoeld en meegezongen mag worden.

De Suyderhoud Award, vanwaar deze naam? Is het niet lastig te vergelijken zang en viool?
Het idee voor dit nieuwe festival is niet van mijzelf. Buurman Frank zei twee jaar geleden langs zijn neus weg: “Wanneer ga je nu iets beginnen voor Batenburg?” Die zin bleef hangen. Niet in Batenburg maar vóór Batenburg. Een essentieel verschil. Ik ben dankbaar dat hij het op dat moment zo gezegd heeft. Frank zette me aan tot dit initiatief.

Frank Suyderhoud is anderhalf jaar geleden plotseling gestorven. Als eerbetoon aan hem is er nu de Suyderhoud Award. Het is een prijs voor aanstormend talent. De jury wordt gevormd door vijf Batenburgers. Dit jaar (2023) zijn dat Eline van Haren, Aloys Kamp, Marian Klievink, Louis van den Hengel en Victor Banken. De prijs bedraagt vijftienhonderd euro, een ontmoeting met een gerenommeerde artiest naar keuze en een gastoptreden voor de jeugd van Batenburg en omstreken. Het geldbedrag wordt door sponsoren beschikbaar gesteld. Zij hebben zich voor vijf jaar aan deze prijs gecommitteerd.

Of je zang en viool lastig met elkaar kunt vergelijken? We hebben de jury een aantal handvatten meegegeven hoe naar de concerten te luisteren. Communiceren met publiek, spontaniteit, samenspel. Dat zijn allemaal kwaliteiten die losstaan van het instrument.

Kaarten voor Batenburg Baroque in 2024 zijn binnenkort beschikbaar via https://www.batenburgbaroque.nl/

Batenburg Baroque festival foto Wouter Jansen
Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op een cd